Riihimäen Cocks

Käsipallon pelaaminen aloitettiin Riihimäen Palloseurassa 1966, ja Cocks perustettiin 1973 – joten se vietti 40-vuotisjuhliaan viime vuonna. Seura oli heti alusta asti menestys, ja nousikin jo seuraavana vuonna mestaruussarjaan. RiPS oli jalkapalloon keskittynyt seura, ja vaikka menestys oli ollut hyvä, se oli ollut hiukan epätasaista, ja joukkue selvästi hyötyi omasta käsipalloon keskittyvästä seurastaan. RiPS olikin varsin hyvin kisoissa menestynyt jalkapalloseura 1970-luvun alussa, joten käsipallolle ei ehkä ollut antaa tarpeeksi huomiota.

Joukkue on voittanut useita mitaleja mestaruussarjassa, Suomen Cupin se on voittanut vuosina 2007, 2008, 2010, 2011 ja 2013, ja Baltian liigan hopeaakin joukkue on saanut kahdesti. Juniorit ovat myös menestyneet, ja heilläkin on kuusi Suomen mestaruuskultaa kaapissaan, eli yksi enemmän kuin aikuisilla miesten sarjassa. Muissa kansainvälisissä sarjoissa Cocks on päässyt lähelle, mutta ei kuitenkaan ihan finaaliin: seuran riveistä on silti lähtenyt esimerkiksi ensimmäinen riihimäkeläinen ammattipelaajaksi Itävaltaan. Viimeksi Euroopan Cupissa, EHF Challenge sarjassa, Cocksin pääsyn välieriin esti Serbian RK Metaloplastika, joka on yksi lajin kärkijoukkueita, ja Cocksin voitto oli jo varsin lähellä: puolivälissä ottelua Cocks oli jo maaleissa edellä, joten häpeää ei seuran tarvitse tuntea ottelusta.

Kukaan ei ole ilmeisesti aikeissa kertoa kuka valitsi joukkueen nimen, tai piirsi sen logossa komeilevan keltapunaisen kukon. Arvattavasti vuonna 1973 Cocks-sanassa ei ollut kenestäkään mitään huomauttamista. Mutta miksi yleensä ottaen kukko? Miksipä toisaalta ei? Onhan kukko aapiskirjoista tuttu aamun airut joka on esiintynyt animaatioelokuvien tähtenäkin, silti, Riihimäen kaupungin vaakunassa on lyhde, RiPS:in tunnuksessa on jalkapallo, joten mistä saapui kukko?

Joukkueen pelivärit ovat keltainen ja punainen, ja sen kotikenttä on Riihimäen urheilutalo. Edustusjoukkueeseen kuuluu 21 enimmäkseen suomalaista pelaajaa, mukana myös muutama vahvistus Eestistä, Romaniasta ja Ukrainasta.