Pyöräily on mainio kuntoilumuoto

Pyöräileminen soveltuu loistavasti osaksi monipuolista kuntoilua. Polkupyörän satulaan on helppo hypätä ja polkea säiden salliessa kuntosalille tai vaikka kauemmaskin esimerkiksi ulkoilureitin varrella sijaitsevalle kuntoilupaikalle. Pyöräillessä tulee oltua ulkona, joten liikuntamuodossa yhdistyvät ulkoilu ja kehonhuolto. Kovempikin treeni on polkupyörällä mahdollista.

Polkupyöräily erilaisissa maastoissa on kuntoilua parhaimmillaan. Mäkiset maastot antavat haastetta, jonka suorittaminen on myös välinekysymys. Raskailla vaihteilla nousut antavat hyvin vastusta, mutta joskus tarvitaan kevyempää liikkuvuutta. Myös ajanotto tietyllä lenkillä ja oman ajan sinnikäs parantaminen motivoivat polkupyöräilemään. Nopeustesti osoittaakin oman kehityksen. Pelkkää maastopyöräilyä ja kaahailua ei tarvitse harrastaa saadakseen pyöräilystä kaikki tehot irti. Erilaiset temppupyörät kehittävät vartalonhallintaa ja monipuolistavat pyöräilytreenejä.

Pyöräileminen on siitä mainio urheilumuoto, että se sujuu kutakuinkin jokaiselta, ja sen aloittamiseen on todella matala kynnys. Pyöräily on kasvattanut suosiotaan tasaisesti, ja se on myös keski-ikäisten suosima kuntoilumuoto. Sitä voi tietenkin harrastaa sekä yksin että ryhmässä, ja eri puolella Suomea järjestetäänkin pyöräilyn yhteislenkkejä.

Kuntoilumuotona pyöräily vaatii tietenkin alkupanostusta tarkoitukseen ja käyttäjälleen sopivan polkupyörän sekä tarpeellisten varusteiden hankkimiseksi. Hybridipyörät soveltuvat hyvin kuntoiluun, mutta yhtä hyvin niillä taittuu myös hyötyliikunta ja esimerkiksi työmatkailu. Erilaisissa maastoissa pyöräilijälle sopii tilanteen vaativa maastopyörä. Kunnollinen pyörä onkin investointi, joka maksaa itsensä takaisin käyttäjänsä kunnon kohotessa. Ennen hankintaa on hyvä tutustua eri vaihtoehtoihin netissä tai lähimmässä pyöräliikkeessä.

Jos pyöräily kiinnostaa, mutta kelit eivät vielä oikein anna periksi ainakaan oman pyörän varustetasolle, pyöräilyn tuntua voi verestellä ensin kuntosalilla tai kotona perinteisellä kuntopyörällä. Sellaisen selässä voi kohottaa kuntoaan oikeita pyörälenkkejä varten esimerkiksi tekemällä intervalliharjoituksia (https://www.iltalehti.fi/kuntoilu/2016050621523747_tj.shtml). Kaikki kuntoilu täytyy aloittaa kevyesti, sillä rehkimisestä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Polkupyöräilyn lisäksi kuntoilua voi täydentää ylävartalon harjoittamisella kotioloissakin sopivilla painoilla ja laittamalla leuanvetotangon oviaukkoon. Vatsanrutistuspenkkejäkin saattaa löytyä halvalla, ja jos kotioloissa tekee mieli eläytyä kuntosaliharjoitteluun, polkupyörän voi vaikka nostaa pukille ja leikkiä kuntopyörää. Kuntoilijankaan ei kannata unohtaa aivojumppaa. Muistin ja kognitiivisen yleisvireyden ylläpitimiksi pyörän voi vaikka keksiä uudelleen. Vesipullo mukaan, musiikkia luureihin ja baanalle painamaan!