Käsipallon SM-liiga

Ennen Miesten Mestaruusliigan nimellä kulkenut käsipallon korkein sarjataso Suomessa on nyt neljättä vuotta nimeltään SM-liiga. Liigassa pelaavat Akilles, Porvoo; Atlas, Vantaa; BK-46, Karjaa; Cocks, Riihimäki; Dicken, Helsinki; HC West, Kauniainen; HIFK, Helsinki; SIF, Siuntio ja ÅIFK Turusta. Kuten paikkakunnista näkee, laji on suosituin ruotsinkielisillä alueilla.

Aikoinaan kun urheiluseurat jakautuivat tarkemmin kielen mukaan, käsipalloa pelattiin juuri ruotsinkielisissä seuroissa, pisimmät perinteet lienevät HIFK:illä jonka alkuperäinen nimi on Idrottsföreningen Kamraterna, Helsingfors r.f. Nykyäänkin HIFK on hyvässä asemassa SM-liigassa, vaikka ei kärkikolmikossa. Kärjessä ovat Cocks ja Dicken – lieneekö sattumaa että kummankin nimen voi olettaa tarkoittavan samaa asiaa, jos rupeaa tulkitsemaan sillä mielellä? Toki kukoissa ja, no, mitä Dicken sitten ruotsiksi tarkoittaakaan, ei kai mitään, ei ole mitään kaksimielistä. Ei yhtään mitään. Dicken on Drumsön Idrottskamraten’in nimellä jo 1922 perustettu seura, jossa on myös pelattu käsipalloa pitkään, ja se on yksi suurimmista seuroista. Jos ulkopaikkakuntalaiset ihmettelevät, Drumsöhän on Lauttasaari.

Lajista voi lyödä vetoja, niin kuin muiden Pohjoismaiden käsipallokisoista, ja kuin ottelut lähestyvät Betssonissa voi nähdä joukkueiden kertoimet. Dickenin ja HC West’in vedonlyöntisuhteet ovat olleet melko tasoissa, niiden välillä on vain yhden pisteen ero. Cocksilla, SM-liigan johtava joukkue, on koko ajan ollut matalat kertoimet.

Cocks lyttäsi myös Baltian Liigan runkosarjassa kaksi joukkuetta peräjälkeen, mutta viimeinen ottelu jäi hiukan tylsäksi koska sillä ei ollut sarjassa juuri mitään merkitystä: sekä Cocks että vastustaja Põlva Serviti Eestistä olivat jo kumpikin varmistaneet pääsyn välieriin. Niissä Cocks kohtaa SKA Minskin, ja Põlva Serviti Meshkov Brestin, joten mahdollisuus on olemassa että ne taistelevat vielä toisen kerran ja tosissaan, sarjan voitosta. Muita suomalaisia joukkueita ei tänä vuonna Baltic Leaguessa ottelekaan, joten Cocks’in kokoama kokemus huipputason eurooppalaisilta kentiltä ei lupaa hyvää sen kilpailijoille SM-liigassa. Nyt alkaa näyttää siltä, että kolmikko Cocks, Dicken ja HC West on melko varmasti kärjessä, ensimmäinen todennäköisesti vie kultaa mutta hopeasija ei ole varma; sen jälkeen BK-46 selvästi yrittää syrjäyttää HIFK:in neljänneltä sijalta.