Dicken

Vuonna 1933 perustettu Dicken on helsinkiläinen palloseura. Alussa tärkeimpiä lajeja olivat jalkapallo ja kilpanyrkkeily, mutta käsipallosta on tullut seuran tunnuslaji. Seura on ajoittain menestynyt hyvin esimerkiksi jääpallossa, historiansa aikana: käsipallo tuli osaksi toimintaa vuonna 1946, otteluita käytiin Gloriahallissa, Tennispalatsissa ja Westendin tennishallissa, mutta kiinnostus lopahti kuitenkin pian. 1961 aloitettiin tositoimiin uudestaan, ja nyt seura on Helsingin alueen suurin käsipalloharrastajien määrässä laskettuna. Joukkue oli muutamia kertoja korkeimmassa sarjassa, pudoten välillä alempaan divisioonaan, ensimmäisen mestaruussarjan mitalin, pronssisen sellaisen, joukkue voitti vuonna 1980.

Seuran alkutaipaleelta on oikeastaan vähän tietoja, tosin nimen alkuperä on helppo selittää: vuonna 1938 rekisteröity Drumsö Idrottskamrater r.f. vaihtoi nimensä vuoona 1983 Drumsö Idrottskamrater Dicken rf:ksi. Lyhenne nimestä on DIK, josta luonnollisesti muodostuu puhekielessä Dicken. Seura on yhä edelleen ruotsinkielinen, esimerkiksi sen kotisivuilla käytetään enimmäkseen toista kotimaista, toisin kuten vaikkapa HIFK joka pitkälti on ruvennut käyttämään suomea kaikissa materiaaleissaan. Dickenin ”perivihollinen” oli alkuaikoina Lauttasaaren Pyrintö eli lempinimeltään Pyrkkä, perinteisesti melko ruotsinkielisen alueen suomenkielinen seura.

Tänä vuonna Dicken on toisena SM-liigassa tällä hetkellä. Seuran suurin vastus on tietysti hallitseva mestari Cocks, jota vastaan se on kuitenkin niukasti voittanut yhden ottelun: vastoin normaalia trendiä, kumpikin joukkue on hävinnyt pelatessaan kotijoukkueena. Kuten Cocks, myös Dicken on pelannut Euroopan Cupissa, pääsemättä siinä huipulle vaikka yksittäisiä taisteluita onkin voitettu. Dickenin naisten joukkue on ollut menestyneempi Suomen mestaruudesta kisatessa kuin miesten: naisilla on omasta sarjastaan viisi voittoa, miehillä kaksi. Naisten joukkue on myös voittanut jonkinlaisen mitalin 21 sarjassa peräjälkeen, joka on jo melkoinen ennätys.

Dickenin kotikenttä on Pirkkolan Palloiluhalli Helsingissä, mahdollisimman kaukana Lauttasaaresta siis, ja peliasu on kuvista päätellen ilmeisesti kokopunainen, tosin SM-liigan sivu mainitsee kokosinisen.